Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Bilgi Bankası

E-ticaret Nasıl Yapılır? Nasıl Başlanır?

E-ticaret ile internetten satış yapmak için:  

  1. E-ticaret Yapmak İçin Bir İş Fikri Bulun
  2. E-ticaret İş Modelinize Karar Verin
  3. Hedef Kitlenizi Belirleyin
  4. Markanızı Oluşturun
  5. E-ticaret için Şirketinizi Kurun
  6. Bir Tedarikçi ile Anlaşın
  7. E-ticaret Alt Yapısı Seçin
  8. Kategori ve Marka Sayfalarınızı Hazırlayın
  9. E-ticaret Sitenize Ürünlerinizi Yükleyin
  10. E-ticaret Sitenizi Satış Odaklı Tasarlayın
  11. Kullanacağınız Ödeme Yöntemlerini Seçin
  12. Sanal Pos Anlaşmanızı Yapın
  13. Kargo ve Lojistik Anlaşması Yapın
  14. Güçlü Bir Marka Stratejisi Oluşturun
  15. Pazaryerlerine Entegre Olun
  16. Dijital Pazarlama Kampanyalarınızı Başlatın
  17. E-ihracat ile Ürünlerinizi Yurt dışına Satın
  18. Ticimax ile E-ticaret’e Başlayın

E-ticaret Yapmak İçin Bir İş Fikri Bulun

E-ticaret iş fikriniz oldukça önemlidir. İyi bir iş fikri ile internetten satış yapmaya başlayan kişi ve işletmelerin e-ticarette başarılı olma şansları bir hayli fazladır. Bu nedenle e-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapacak olan kişilerin ilk olarak belirli araştırmalar yapması ve bir iş fikrine karar vermesi gerekir. İş fikrinizi bulmak için

  • E-ticaret istatistiklerini inceleyin.
  • E-ticarette en çok satış yapılan sektörlere göz atın.
  • İnternetten en çok satılan ürünleri araştırın.
  • Pazaryeri platformlarında ürün araştırması yapın.

E-ticaret sektörüne ilk kez girecek olan kişi ve işletmeler için bu aşama oldukça zor olsa da aslına bakıldığında fiziksel bir mağaza üzerinden satış yapan markalar için oldukça kolaydır. Bu tür bir çalışmanın ardından e-ticaret ile ürün satmak isteyen kişi ve işletmeler hangi ürün ve hizmetleri satacaklarına ve kimlere satabileceklerine daha kolay bir şekilde karar vermektedir.

E-ticaret İş Modelinize Karar Verin

Markaların satış yapacağı kitleye ve iş planlarına göre bir e-ticaret iş modeli de belirlenmesi gerekir. Çünkü e-ticaret iş modelinin belirlenmesi markaların ürün ve hizmetleri için doğru hedef kitleyi kolaylaştırmanın yanı sıra ne tür bir çalışma ile de markalarını ön plana çıkaracaklarını belirlemelerine yardımcı olur.

İş modelleri göz önünde bulundurulduğunda ise e-ticaretin dikey e-ticaret, yatay e-ticaret ve dropshipping yani stoksuz satış olarak da üçe ayrıldığı bilinir.

B2B E-ticaret Nedir?

Business to Business yani B2B iş modeli, işletmeden işletmeye gerçekleştirilen e-ticaret modeline verilen isimdir. B2B E-ticaret ülkemizde oldukça ık kullanılan e-ticaret modelleri arasında yer almaktadır.

B2C E-ticaret Nedir?

Business to Consumer yani B2C iş modeli, işletmeden tüketiciye satışların gerçekleştiği e-ticaret modelidir. B2C E-ticaret, Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan e-ticaret modeli olarak bilinir. Bu iş modeli ile çalışacak olan markalar son kullanıcıya ürün ve hizmet satışı yapmayı hedeflemektedir.

C2C E-ticaret Nedir?

Consumer to consumer yani C2C iş modeli, son kullanıcılar arasında satışların gerçekleştiği e-ticaret modeline verilen isimdir. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Dolap, Letgo vb. platformlar C2C iş modeli ile çalışmaktadır. Yani bu platformlar üzerinden satış yapan kişiler ürün ve hizmetlerini diğer tüketicilere satmaktadır.

Dikey E-ticaret Nedir?

Dikey e-ticaret markaların bir veya az sayıdaki kategoride ürün satışı yaptığı e-ticat modeline verilen isimdir.

Yatay E-ticaret Nedir?

İşletmelerin birden fazla kategoride birçok ürünle satış yaptığı e-ticaret modeline verilen isimdir. Ülkemizde oldukça yaygın bir iş modelidir.

Hedef Kitlenizi Belirleyin

Hedef kitle, e-ticaret yapacak olan markaların ürün ve hizmetlerini satmak istediği topluluğa verilen isimdir. E-ticaret iş modeli belirlendikten sonra kişi ve işletmelerin yapması gereken bir diğer çalışma da hedef kitle belirlemek olmalıdır. E-ticarette hedef kitle belirlemek markaların pazarlama ve satış stratejilerini geliştirmelerine olanak tanımaktadır. E-ticaret için hedef kitle belirlemek bu sektörde başarılı olmak isteyen her markanın önem vermesi gereken konular arasında yer almaktadır.

Örneğin bazı markaların satacağı ürünler 18-25 yaş arasındaki gençlerin alabileceği ürünlerken bazı markaların ise satacağı ürünler ile 40-45 yaş aralığındaki kişiler ilgilenmektedir. Bu noktada markalar niş bir hedef kitle belirleyebilecekleri gibi çok geniş bir hedef kitleyi de seçebilmektedir.

Markanızı Oluşturun

E-ticarette marka yaratmanız ve buna göre çalışmalar da yapmanız gerekir. Sektör seçimi, ürün seçimi ve hedef kitle belirleme süreçleri kadar marka belirlemek de oldukça önemlidir. Çünkü bir e-ticaret sitesi kurmak için marka adına, domaine ve akılda kalıcı bir logoya ihtiyacınız bulunur.

Marka belirleme sürecinde ise e-ticaret firmalarının bütünsel bir çalışma yapması gerekir. Marka ismi belirlenirken domainlerin kontrolünün sağlanması gerektiği gibi sosyal medya hesaplarının alınması marka logosunun belirlenmesi ve kurumsal kimliğin de yaratılması gerekmektedir.

Marka Adınıza Karar Verin

E-ticaret sitesi açmak için markanızı oluştururken ilk önem vermeniz gereken konu marka adı belirlemek olmalıdır. Marka adı seçimi kurumsal kimliğiniz için oldukça önemlidir. E-ticaret için marka kurmak isteyen kişilerin bu nokta marka adı belirlerken belirli unsurlara dikkat ederek hareket etmesi gerekir. Marka ismi belirlemede;

  • Kısa marka ismi seçmeye özen gösterin.
  • Özgün bir marka adı bulun.
  • E-ticaret markanızın adının hatırlanabilir olmasına önem verin.
  • Markanızın satacağı ürün ve hizmetler ile uyumlu bir marka adı seçin.
  • Marka adınızın dikkat çekici olmasına özen gösterin.

Marka ismi seçme sürecinde dikkat edilmesi gereken her şeyin e-ticaret firmanız için sağlayacağı avantajlar bulunur.

  • E-ticaret marka ismi belirlemede kişi işletmelerini ilk olarak akılda kalıcılığı sağlamak için kısa bir marka ismi seçmesi gerekir.
  • Marka adını seçerken özgünlüğü de göz önünde bulundurarak hareket etmeniz önemlidir. Aksi takdirde işletmeniz farklı markalar ile karıştırılabilmekte ve bu da kurumsal kimliğinizin zedelenmesine neden olmaktadır.
  • Marka adınızın kolay okunabilir olması gerekmektedir. Çünkü kolay okunan marka isimleri hedef kitlenizin daha kolay aklında kalacaktır.
  • Marka isminin satacağınız ürün ve hizmetler ile uyumlu olması daha fazla güven vermenizi sağlayacaktır.
  • Marka isminizin dikkat çekici olması merak uyandırmanıza yardımcı olacaktır.

Akılda Kalıcı Bir Logo Tasarlayın

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapacak kişilerin önem vermesi gereken konular arasında logo tasarımı da yer almaktadır. Logo tasarımı bir markanın kurumsal kimliği için oldukça önemlidir. E-ticaret firmaları için logo tasarımı yaparken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Marka Adı ile Uyumluluk
  • Kullanılacak Renkler
  • Sektörel Uyumluluk
  • Özgünlük

Marka ismi belirlemede avantajlar sağladığı gibi bu unsurlar logo tasarımında da e-ticaret firmalarına birçok avantaj sağlamaktadır.

  • E-ticaret firmaları logo tasarımı yaptırırken ilk olarak logolarının marka isimleri ile uyumlu olmasına özen göstermesi gerekir. Çünkü markanız ile uyumlu olan bir logo tasarımı yaptırmanız daha kolay akılda kalmanızı sağlar.
  • Logo tasarımı yaptırırken e-ticaret firmanızın kurumsal kimlik çalışmasında belirlediğiniz renklere bağlı kalmanız gerekir. Bu müşterilerinize daha kolay güven vermenize olanak tanır.
  • E-ticaret firmalarının logo tasarımı sürecinde satış yapacakları sektöre uygun bir logo tasarlatmaları gerekmektedir.
  • Markanızın logosunun özgün olması oldukça önemlidir.

Markanıza Uygun Bir Alan Adı Satın Alın

İnternetten satış yapmaya başlamak için atmanız gereken bir diğer adım da alan adı yani domain satın almak olmalıdır. Alan adı ya da domain, e-ticaret sitenizin internette ismine ve adresine verilen isimdir. Bir alan adı olmadığı takdirde internet kullanıcıları sitenize IP adresleri ile ulaşabilecektir. Bu da oldukça zor bir yöntem olduğu için e-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin bir alan adı alması gerekir. Domain alırken:

  • Alan adınızın akılda kalıcı olmasına özen gösterin.
  • Türkçe karakter içermemesini önemseyin.
  • Özgün alan adları seçin.
  • Noktalama işareti ve tire barındırmamasını göz önünde bulundurun.

Domain satın alma sürecinde markaların genellikle alan adı satan firmalara bir ödeme yapması gerekir. Özellikle burada domain satın alacağınız markaların güvenilir olmasını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Domain için ücret ödemek işletmelerin site kurma maliyetlerinin arttırsa da Ticimax e-ticaret altyapısı ile e-ticaret sitenizi kurduğunuz takdirde ücretsiz bir şekilde alan adı alabilir ve e-ticaret yapma maliyetinizi azaltabilirsiniz.

E-ticaret için Şirketinizi Kurun

E-ticaret ile internetten ürün satışı yapacak olan markaların yasal bir şekilde e-ticaret yapabilmeleri için şirket kuruluşu yapması gerekir. Çünkü Türkiye’de herhangi bir sektörden gelir elde eden kişi ve işletmelerin faturalı satış yapması ve devlete vergi ödemesi gerekmektedir. Bu yüzden e-ticaret için şirket kurulumu yapmanız gerekir.

  • Şahıs Şirketi
  • Limited Şirket
  • Anonim Şirket

E-ticaret yapmak için kurulabilecek şirket türleridir. Şahıs şirketleri bir kişi ya da az sayıda ortakla kurulan ve tüzel kişiliğe sahip olan bir şirket türüyken limited şirket ise sermayesi belli olan bir ya da daha fazla kişi ya da tüzel kişi tarafından kurulan bir şirket türüdür. Anonim şirket ise sermaye şirketleri arasında yer alan hisse senedi veya tahvil çıkarabilen gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulabilen şirket türüdür.

Satacağınız Ürün veya Hizmeti Belirleyin

İnternetten ürün satışı yapacak olan kişilerin sanal mağazalarında sergilemek için ürün ve hizmetlere ihtiyacı bulunur. E-ticaret için ürün ve hizmet seçimini doğru bir şekilde yapmak markaların e-ticarette başarısını artırır. E-ticaret firmaları satılacak ürün seçimi yaparken daha çok talebin fazla olduğu ürünlere yönelmektedir.

Markalar satacakları ürünleri seçerken internette en çok satılan ürünler, e-ticaretteki trend ürünler, en hızlı satılan ürünler, e-ticarette en çok satış yapılan sektörler gibi konularda araştırmalar yapar ve ürünlerini bir araştırma sonrasında belirler.

Bir Tedarikçi ile Anlaşın

E-ticarette satacağınız ürünleri belirledikten sonra bir satış yöntemine karar vermeniz de gerekir. Bu noktada e-ticaret firmaları stoklu ya da stoksuz satış yöntemlerinden birisini tercih eder. Stoklu satış markaların toplu bir şekilde ürün stoğu yaparak satış yaptığı e-ticaret modelidir. Stoksuz satış yani dropshipping ise markaların ürünlerini tedarikçilerinin XML bağlantıları ile sitelerine aktardığı modeldir. Her iki e-ticaret modelinde de e-ticaret firmaları bir tedarikçi seçimi yapmaktadır. Tedarikçi seçimi yaparken markaların dikkat etmesi gereken şunlardır:

  • Tedarikçinin Elindeki Ürünler
  • Tedarikçinin Stok Durumu
  • Tedarikçinin Ürün Fiyatları
  • Teknolojiye Olan Hakimiyeti
  • E-ticaret Trendlerini Takip Etmesi

Bir tedarikçinin e-ticaret süreçlerine hakim olması markaların lojistik süreçlerini yönetmelerini kolaylaştırmaktadır. Özellikle stoksuz satış yöntemi ile e-ticaret yapmak istediğiniz takdirde sitenize kolayca tedarikçi entegrasyonu yaptırmak için Ticimax e-ticaret alt yapısı ile sitenizi kurabilir ve XML Tedarikçi Entegrasyonları arasında yer alan dropshipping tedarikçilerinin ürünlerini e-ticaret sitenize ekleterek ürün satışı yapmaya başlayabilirsiniz.

E-ticaret Alt Yapısı Seçin

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapacak olan markaların ürünlerini sergileyeceği bir e-ticaret sitesine de ihtiyacı vardır. E-ticaret sitesi kurma sürecinde tercih edilen yöntemler şunlardır:

  • Hazır e-ticaret paketleri
  • Açık kaynak kodlu yazılımlar
  • E-ticaret sitesi yazdırma

Hazır E-ticaret Paketleri markaların yazılım ve bilişim firmaları tarafından e-ticaret sitesi kurmak için hazırlanan özel yazılımlar ile e-ticaret sitelerini kurduğu yöntemdir. Açık kaynak kodlu yazılımlar ise genellikle basit özellikler ile oluşturulan ve geliştirmeye açık olan yazılımlardır. E-ticaret sitesi yazdırma yönteminde ise işletmeler sanal mağazalarını ajanslar ile çalışarak kurdurmaktadır.

E-ticaret sitesi kurma sürecinde profesyonel bir şekilde hareket edecek olan işletmeler her zaman hazır e-ticaret paketlerini tercih eder. Çünkü hazır e-ticaret paketleri içerisinde işletmelerin satış ve sipariş süreçlerini yönetebileceği birçok modül ve özellik bulunur fakat bu noktada da e-ticaret altyapısı seçiminde markaların belirli unsurları göz önünde bulundurması gerekmektedir.

  • E-ticaret altyapısının genel özelliklerini önemseyin.
  • Altyapıda yer alan modüllere göz atın.
  • Altyapınızın seo uyumlu olmasına önem verin.
  • Entegrasyon türlerini göz önünde bulundurun.
  • E-ticaret altyapı sağlayıcısının profesyonelliğini ve referanslarını kontrol edin.

Sizler de profesyonel bir şekilde e-ticaret sitesi kurmak için Türkiye’de e-ticaret sektöründeki firmalara 15 yılı aşkın süredir hizmet veren Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilir ve böylece profesyonel bir şekilde sitenizi kurarak e-ticarette başarılı olabilirsiniz.